Offerte +31 174 - 200 222

De AMS-IX PoP in het Greenhouse datacenter biedt ons veel efficiëntievoordelen

Als regionale Internet Service Provider (ISP) en leverancier van internettoegang, televisie en telefonie, neemt OpenFiber B.V. het op tegen partijen zoals KPN en Ziggo. Sinds 2019 heeft OpenFiber zijn IT-infrastructuur gehuisvest bij Greenhouse Datacenters. Zodra AMS-IX in Q4 2021 vanuit Amsterdam uitbreidt naar Rotterdam/Den Haag en een eigen PoP bij Greenhouse installeert, maakt OpenFiber als colocatieklant hier als eerste meteen dankbaar gebruik van. OpenFiber realiseert hiermee aanzienlijke kostenbesparingen en operationele verbeteringen voor zijn netwerkverkeer.

OpenFiber heeft aanwezigheid in verschillende datacenters in de Randstad, waaronder ook in Amsterdam en elders in de regio Rotterdam/Den Haag. De oorspronkelijke reden voor OpenFiber B.V. om zijn IT-infrastructuur in 2019 in het flagship datacenter van Greenhouse in Naaldwijk te huisvesten, was de gewenste private peering koppeling met het omvangrijke netwerk van een andere colocatieklant bij Greenhouse - een grote mediapartij die (live) streaming diensten verzorgt voor verschillende bekende televisiezenders in binnen- en buitenland.

De aanwezigheid van een AMS-IX PoP in het flagship datacenter van Greenhouse met directe toegang tot de Amsterdam Internet Exchange, stelt OpenFiber nu in staat om vanuit de thuisregio Rotterdam/Den Haag via een enkele AMS-IX poort rechtstreeks en eenvoudig public peering relaties op te zetten met de meer dan 875 bedrijven die hun netwerken op de AMS-IX hebben aangesloten.

De organisatie

OpenFiber B.V. is gevestigd in Delft. Als directe concurrent van KPN en Ziggo, levert het bedrijf abonnementen voor internet, televisie en telefonie aan consumenten. Het kastje met aansluitpunt van OpenFiber wordt bij nieuwbouwprojecten veelal aangeboden als alternatief voor de bekende merken. Vanwege de lagere naamsbekendheid, moet OpenFiber het als regionale speler vooral hebben van een scherpe prijs/kwaliteit verhouding. Inmiddels heeft OpenFiber meer dan 4.500 woningen aangesloten in onder andere Delft, Rijswijk en Den Haag, maar ook elders in Nederland heeft de ISP klanten voor zich weten te winnen.

Nieuwe woningaansluitingen realiseert OpenFiber vooral via nieuwbouwprojecten. Het gaat daarbij voornamelijk om hoogbouw. Als regionale ISP probeert OpenFiber al in de vroege bouwfase door ontwikkelaars betrokken te worden bij zo’n project, als goed en goedkoop alternatief voor de gevestigde spelers. Voor eigen kosten en risico legt OpenFiber in zo’n geval de verbindingen aan tot in de appartementen en hoopt dan een groot percentage van de nieuwe bewoners voor een aansluiting van OpenFiber te interesseren.

Inrichting netwerkinfrastructuur

Voor de levering van internet, televisie en telefonie maakt OpenFiber onder andere gebruik van telecom transit providers. Dit internetverkeer wordt dus ingekocht bij telecomcarriers. Daarnaast heeft OpenFiber eigen glasvezelverbindingen in Delft en omstreken aangelegd. Om verdere kostenvoordelen en operationele efficiëntie in het netwerkverkeer te realiseren, maakt OpenFiber peering afspraken met andere netwerkoperators en content providers. Voorheen ging het alleen om private peering afspraken en aansluiting op kleinere internet exchanges zoals SpeedIX, LSIX en Frys-IX. In Q4 2021 heeft OpenFiber bij Greenhouse dus directe toegang gekregen tot de AMS-IX. Met meer dan 875 aangesloten netwerken is AMS-IX een van de grootste internet exchanges ter wereld, wat voor OpenFiber enorm veel nieuwe kansen biedt.

“Tot nu toe hadden we alleen toegang tot de kleinere Internet Exchanges zoals SpeedIX, LSIX en Free IX. Deze Internet Exchanges bieden zeker relevante opties om de netwerkefficiëntie tot op zekere hoogte te verbeteren, maar onze bedrijfsactiviteiten groeien en daarmee ook het internetverkeer,” zegt Kasper Schoonman, Directeur van OpenFiber B.V. “Om onze voorsprong op de concurrentie te behouden, vinden wij het belangrijk om de volgende stap te zetten. De meeste bedrijven die aanwezig zijn op de AMS-IX zijn grote bedrijven met uitgebreide netwerken en bijbehorend verkeer. De kleinere IX’s zijn weliswaar goedkoper of zelfs gratis te gebruiken, maar het aantal serieuze partijen waarmee je relevante peering afspraken kunt maken is beperkt. De AMS-IX PoP die beschikbaar is bij Greenhouse Datacenters biedt ons veel grotere voordelen in termen van betrouwbaarheid van het netwerk, kwaliteit van de netwerkpartners, en te behalen efficiencyvoordelen.”

De komst van de AMS-IX naar Rotterdam/Den Haag biedt enorme kansen voor organisaties in deze regio als het gaat om datatransport, meent Kasper Schoonman. “Als de AMS-IX PoP bij Greenhouse Datacenters er niet zou zijn, dan zouden wij zelf de data naar Amsterdam moeten transporteren en daar ons netwerk moeten aansluiten op de AMS-IX,” zegt Schoonman. “Als wij dat zelf moeten regelen, dan hangt daar een kostenplaatje aan. Het feit dat AMS-IX vanuit het datacenter van Greenhouse in Naaldwijk nu directe toegang biedt tot hun platform, scheelt ons tranportkosten en capaciteit op de backhaul-verbindingen die wij in de Randstad hebben liggen. Directe toegang tot de AMS-IX vanuit het Greenhouse datacenter, maakt het daarmee laagdrempeliger voor ons om vanuit de regio Rotterdam/Den Haag een AMS-IX poort te gebruiken.”

Kwaliteit infrastructuur Greenhouse Datacenters

OpenFiber was aangenaam verrast toen zij in 2019 voor het eerst bij Greenhouse Datacenters in Naaldwijk gingen kijken. “Greenhouse zit in het hogere kwaliteitssegment, hoger dan menig gevestigde naam in de datacenterwereld,” zegt Schoonman. “Ook de energiezuinigheid van hun datacenterinfrastructuur is mooi om te zien, en erg belangrijk natuurlijk met de huidige ontwikkeling rond energieprijzen. Stroom is een belangrijke kostencomponent in het datacenter. Het is fijn als hier uitgebreid aandacht aan is besteed door een colocatieprovider. Maar ik zie energie-efficiëntie toch ook wel als een niet weg te denken onderdeel van moderne datacenter infrastructuur. Greenhouse biedt ons zo’n datacenteromgeving. Het zegt natuurlijk iets dat we onlangs ons colocatiecontract met Greenhouse hebben opengebroken en het voor maar liefst 5 jaar hebben vastgelegd.”

Nu AMS-IX zich in het datacenter van Greenhouse heeft gevestigd en OpenFiber zijn netwerk direct op de AMS-IX heeft aangesloten, verwacht Schoonman dat er een significant deel van hun internetverkeer voortaan via de AMS-IX poort zal lopen. “Ik verwacht ook dat dit zo zal blijven,” zegt Schoonman. “De aansluiting op de AMS-IX heeft daarmee invloed op de positie van het datacenter van Greenhouse in het design van onze netwerkbackbone in de Randstad. Tot voor kort lag de kern van de infrastructuur in Delft. Wij denken de edge router naar Naaldwijk te moeten verplaatsen, vooral omdat Greenhouse een uitgebreid ecosysteem aan carriers heeft waar wij ons internetverkeer meteen kwijt kunnen zonder het eerst naar Greenhouse te moeten transporteren. Ook voor het effectief mitigeren van DDoS aanvallen is de nabijheid van de AMS-IX belangrijk. Met de directe aansluitingsmogelijkheid op de AMS-IX wordt het datacenter van Greenhouse dus nog relevanter voor onze netwerkinfrastructuur.”

Datacenters regio Rotterdam/Den Haag

OpenFiber waardeert de hoge kwaliteit datacenterinfrastructuur bij Greenhouse tegen scherpe tarieven. Zeker gezien de beperkte marge die het bedrijf maakt op de eigen abonnementen. De vestiging van de AMS-IX PoP in Naaldwijk maakt Greenhouse voor OpenFiber nog aantrekkelijker.

“In Den Haag, in Rotterdam en in Delft is het algehele aanbod van kwalitatief goede colocatie datacenters eigenlijk zeer beperkt,” zegt Schoonman. “Het is niet zoals in Amsterdam, dat er 25 goede datacenters binnen een oppervlak van een paar vierkante kilometers zijn gevestigd. De datacenterinfrastructuur van Greenhouse steekt echt met kop en schouders uit boven de gemiddelde kwaliteit van de datacenters die je in deze regio tegenkomt. En toch zijn hun prijzen zeer scherp.”

“Ook voor aanvullende diensten heb je bij Greenhouse niet het gevoel dat je portemonnee op de kop wordt gehouden,” zegt Schoonman. “Als je dat vergelijkt met sommige datacenters in Amsterdam, daar betaal je voor interconnect verbindingen gruwelijk veel geld, terwijl het bij een partij zoals Greenhouse gewoon gratis is. Ten behoeve van connectiviteit hebben we weliswaar enige aanwezigheid in twee datacenters Amsterdam, maar liever houden we onze IT-infrastructuur zo dicht mogelijk bij huis, in de buurt van Delft.”

Klantvraag

  • Colocatieomgeving in de buurt van Delft, in de regio Rotterdam/Den Haag
  • Een datacenter met een uitgebreid connectiviteit ecosysteem
  • Mogelijkheden voor maken peering afspraken en uitwisseling netwerkverkeer
  • Hoge kwaliteit datacenter met moderne infrastructuur tegen scherpe prijs
  • Een goed beveiligd datacenter met 24x7 professionele engineering support on-site

Oplossing door Greenhouse geleverd

Greenhouse Datacenters biedt OpenFiber B.V. sinds 2019 een moderne en veilige infrastructuur in het energiezuinige flagship datacenter in Naaldwijk (Greenhouse DC 2), met toegang tot een uitgebreid ecosysteem aan telecomcarriers, internet exchanges, alsmede andere colocatieklanten waarmee OpenFiber (kosten)efficiënt zijn netwerkinfrastructuur kan inrichten. De colocatietarieven en bijbehorende services zijn scherp geprijsd, terwijl de interconnects die OpenFiber binnen het datacenter gebruikt gratis worden geleverd.

Nadat AMS-IX in Q4 2021 een PoP bij Greenhouse installeerde met directe toegang tot het Amsterdam Internet Exchange platform, maakte OpenFiber hier als eerste colocatieklant meteen dankbaar gebruik van. De directe toegang tot de AMS-IX vanuit het Greenhouse datacenter, biedt OpenFiber een veelheid aan kwalitatief hoogwaardige netwerk peering opties. De nabijheid van de AMS-IX in het datacenter betekent ook dat OpenFiber DDoS aanvallen in zijn Randstedelijke netwerkbackbone effectiever kan mitigeren.

Meer weten of een offerte aanvragen?

Maak een keuze uit 1 van onderstaande opties en we nemen binnen een werkdag contact met u op!